Entitat cultural i recreativa sense ànim de lucre que porta a terme un programa de dinamització sardanista i de lleure a Sitges.
Va ser fundada l’any 1985, tot i que un any abans ja funcionava com a gestora.
En aquest període fou el president l’Antoni Cubillos i Almiñana i li succeí en el càrrec l’actual presidenta la Sra. Aurora Fuertes i Barnés.
Les activitats de l’entitat són obertes a tots els vilatans i vilatanes, a la comarca i a tot el país. S’emmarquen en el foment de la sardana, la cobla i per extensió la cultura popular, desenvolupant i enriquint el teixit social amb una rellevant atenció a la joventut.
Les més destacades són: audicions-ballades de sardanes, concerts de cobla, cursets i tallers, l’Aplec de la Sardana i la competició, amb el Grup de Colles Blanca Espurna i l’organització del concurs Trofeu Vila de Sitges de colles sardanistes.
L’entitat està adherida a diverses associacions d’àmbit comarcal i nacional com són: La Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, la Coordinadora d’Aplecs de les comarques barcelonines i la Federació Sardanista de Catalunya.
Contacta als telèfons:
938.947.760
938.111.588
ENSENYAMENT
Una de les principals finalitats de l'entitat es l'ensenyament de la dansa. Des del seu inici s'han organitzat cada any cursets per a infants i adults que s'han impartit pels nostres monitors. Aquests cursets es realitzen al llarg del curs escolar. S'inicia el primer divendres d'octubre per acabar a mitjans de juny, amb una parada entre Nadal i carnaval. Per als petits, a més d'aprendre a ballar sardanes es dedica un temps al joc en grup i a les manualitats. També es realitzen activitats complementàries com son la sortida al Saló de la Infància a Barcelona, el "cagatió" per Nadal, i d'altres.
En la ballada de sardanes que es celebra als jardins de l'antic hospital el dia de Sant Joan, celebrem la cloenda del curset. En el transcurs d'aquesta els participants al curset mostren el que han après al llarg d'aquests mesos i seguidament es fa l'entrega dels diplomes corresponents. A més es mostren els treballs manuals fets pels petits dansaires.
COLLA SARDANISTA BLANCA ESPURNA
Fundada l'any 1985 en el sí de l'entitat AMICS DE LA SARDANA DE SITGES. Està formada per un grup de joves que tenen com activitat de lleure la Sardana en la seva vessant més artística. Participa al Campionat de Catalunya de colles sardanistes des de la seva fundació, en la modalitat de Lluïment (tradicional), aconseguint l'any 1994 la categoria d'Honor que manté encara avui. També ha realitzat diverses actuacions en convencions, Festes Majors, competicions esportives, programes de televisió, etc. Des de fa tres anys participa al Festival Dies de Dansa, emmarcat en el Festival GREC de Barcelona, que es celebra a diverses poblacions catalanes entre elles Barcelona i Sitges.
La seva actuació consta de les següents parts:
- Galop de presentació
- Sardana de lluïment amb els punts tradicionals
- Sardana de lluïment amb coreografia expressa
- Sardana de Germanor, on convidem a tothom a ballar amb nosaltres
L'APLEC DE LA SARDANA
L'Aplec de la Sardana es defineix com un acte lúdic i festiu on s'apleguen una munió de persones per ballar i/o escoltar sardanes que son interpretades per dues o més cobles i que es desenvolupa majoritàriament al llarg de tota una jornada a l'aire lliure.
A la nostra vila es celebra des de l'any 1985 i es organitzat pels Amics de la Sardana. Des de el seu inici s'ha treballat per portar cobles de referent i a més s'han desenvolupat actes paral•lels que han complementat l'oferta lúdica i cultural del propi aplec, com son els concursos fotogràfics de les primeres edicions, el concert de primavera, present des de la segona edició i la trobada infantil que en els últims anys també es celebra en el mateix cap de setmana.
Des de l'any 1998 tot plegat s'emmarca dins el nom de Sitges la festa, amb l'actuació d'un total de 5 o 6 cobles, un o dos solistes de prestigi, el grup d'animació sitgetà Sàtirus Teatre, i amb una presència en tots els tres actes d'unes 1000 a 1500 persones.
CAMINADA SITGES - MONTSERRAT
Des de l'any 1993 un grup de socis i amics ens retrobem el mes de desembre per dur a terme aquesta activitat que ja s'ha situat com una de les més esperades de la temporada.
El recorregut ens porta tot traspassant els massissos del Garraf i l'Ordal, per les poblacions de Olesa de Bonesvalls, Ordal, Gelida (dinar), Sant Esteve de Sesrovires, Esparreguera (sopar i dormir) i just abans d'enfilar la muntanya, Collbató. La sortida es fa a les 6 del matí i s'arriba al Monestir als vols de les 12 del migdia del dia següent fent nit a Esparreguera. Familiars i amics recolzen la iniciativa seguint amb els seus cotxes per carretera els expedicionaris per solventar qualsevol problema que pogués sorgir . Aquesta activitat no seria possible sense el guiatge de l'amic Josep Surià i el seu fill Josep, en les primeres edicions, els quals agraïm la seva desinteressada col•laboració.
SITGES, LA FESTA
Des de l’any 1985 es celebra a la nostra vila l’Aplec de la Sardana. Organitzat pels Amics de la Sardana, des de el seu inici s’ha treballat per portar cobles de referent i a més s’han desenvolupat actes paral·lels que han complementat l’oferta lúdica i cultural del propi aplec, com son els concursos fotogràfics de les primeres edicions, el concert de primavera, present des de la segona edició i la trobada infantil que en els últims anys també es celebra en el mateix cap de setmana.
Des de l’any 1998 tot plegat s’emmarca dins el nom de Sitges la festa, amb l’actuació d’un total de 5 o 6 cobles, un o dos solistes de prestigi i amb una presència en tots els tres actes d’unes 1000 a 1500 persones.