divendres, 1 de maig del 2009

CAMPIONATS EN CRISI


La Unió de Colles engega el Campionat de Catalunya amb només 9 colles inscrites en la categoria gran.

La dificultat creixent d'algunes colles per tenir dansaires i el nul interès que susucita el campionat a altres són les causes principals del descens.
Diumenge 26 d'abril es va donar el tret de sortida al campionat de Catalunya 2009 de colles sardanistes. Una nova edició que ve marcada per l'incertesa de la continuitat del propi campionat davant del pobre nombre de colles inscrites, que any rera any no deixar de mimbar.
El nul interès que suscita envers moltes colles i la falta de dansaires són les causes principals d'aquesta acusada devallada.
Des de la Unió de Colles Sardanistes, entitat federativa de les colles i organitzadora del campionat, no es dona el pas cap una redefinició d'aquest que el faci atractiu i més accesible.
El manteniment d'una competició de llarga durada (d'abril a novembre) i un circuit de concursos estès per tot el país són elements prioritaris de revisió. Sense oblidar-nos dels concursos i del sistema de qüalificació de les colles.
L'altra gran questió és la gran devallada de dansaires. És cert que avui en dia han canviat de forma substancials els hàbits de lleure dels joves i per altra banda hi ha molta més competencia d'activitats lúdiques i culturals. Però estem molt lluny de fer d'aquest tipus d'associacionisme un punt de referència modern i atractiu. A més, la poca preucupació al llarg de molts anys d'algunes colles grans envers el planté les ha portat cap a la seva desaparició.




El Campionat per les colles alevins, infantils i juvenils recupera la primera fase classificatòria per territorials.

Aquesta és la recepta per aconseguir augmentar enguany la participació de les colles d'aquestes categories al campionat nacional. Començarà el 27 de setembre a Sitges, seguit del concurs de El Vendrel el 18 d'octubre, Banyoles el diumenge 25 i acabarà el 8 de novembre a la ciutat de Valls.
Faltarà veure com responen les colles, que en aquesta primera meitat de l'any estan inmerses als campionats territorials.